marți, 29 mai 2007

Age d'Or si Palme d'Or

Am stat la masa cu cateva cunostinte . Nu stiu cum s-a facut dar am ajuns sa vorbim despre vremuri de mult apuse si anume de anii 70- 80 in care ne traiseram copilaria si adolescenta. Totul capatase o aureola dulce luminoasa pe care o da rememorarea unor timpuri un fel de „âge d’or”
Frucola.,Brifcor ,Zmeurata. Mentosane, cacao (sau ce-o fi fost…) Vitakava (poloneza cred ) mincata direct din borcan, cu lingurita, caramele bulgaresti si bomboane cubaneze. Bomboane Cip, multicolore si mici cit o gamalie, care se mincau direct cu limba .
Pif vs. Rahan. Sau, daca nu, benzile desenate din Cutezatorii; Povestiri istorice, Legendele Olimpului.
Mihaela, Veronica, Lizuca, Maria Mirabela, Balanel si Miaunel, Lolek si Bolek... Album duminical. Gala desenului animat. Cascadorii risului. “Liniile maritime Onedin”, Teleenciclopedia.
Tabloul „Lui” deasupra catedrei si in fiecare manual - intr-o ureche , cu placheuri pe cravata, desenat cu coarne. Orele de dirigentie, orele de constitutie, orele de „economie politica”. Peisaje decolorate si acoperite de rahat de muste in compartimentele de tren, in camerele de hotel si in scara blocului.
Radioul Gloria, cu nume de orase exotice pe cadran unde ascultai cotele apelor Dunarii, “Moldova Veche (cu accent pe primul “o”) baisse cinq cent cinquant centimetres…, corul Madrigal, teatru radiofonic si, bineinteles, “Aici Radio (pauza scurta) Europa Libera”.

Cozi.Bentita.Matricola. S-a luat lumina. A venit apa calda.

Radeam mult si depanam amintiri simpatice. Da...

Cristian Mungiu a luat Palme D’Or cu un film care ne reaminteste de alte lucruri. Pe care nu trebuie sa le uitam.

Niciun comentariu: