miercuri, 10 octombrie 2007

Experienta glacial/ra muoscovita 3

Chiar daca m-as machia de seara pe timpul zilei, m-as încadra perfect în peisaj, pentru ca rusoiacele nu se dezic de obiceiul fetelor din est : se machiaza puternic ! In metrou e aproape imposibil sa te uiti de aproape la unele fete, ca se vede masca de fond de ten si pudra…parca –s masti japoneze, sila mi-e! Si toti ochisorii albastri care se itesc de sub caciulile de blana sub de sub glugi, sunt machiati si bine rimelati.
Da’ machiaju’ ca machiaju’ ; parfumul este partea lor forte ! Cred ca o rusoaica consuma o sticla de parfum pe saptamâna ! Daca baile din Voineasa nu erau dotate cu apa curenta zilnic, prin tevile bailor rusesti pare ca curge parfum ! cred ca vine pe la aerisiri ! Iti muta nasul din loc si fiecare domnitza cand trece pe lânga tine ! Sau nici nu trece, apare doar în cadrul usii, la 5 m de tine si poti tu exclami : « Dior, ‘’J’adore’’, da’ pacat ca nu mai am odor, imi vine sa mor! » Uite cum devii poetesa.
Am avut într’o zi nesansa de a se opri liftul la etajul 5 si de a trebui sa cobor restul etajelor in compania unei masti îmblanite si duhnind a parfum. Cred ca nu mai trebuie sa ma parfumez in veci ca eman înca parfumul ei… Fereasca Dumnezeu sa intri intr’o toaleta publica dupa o rusoaica ; îti pierzi simtul olfactiv si ti se blocheaza si vezica ! (Asta în cazul în care gasesti o toaleta publica…) Caci la Moscova asa ceva nu exista- sweet Bucharest 2! Rar dai peste câte o cutie albastra de plastic, din aia în care trebuie sa bagi fise ca sa se deschida usa, dar în loc de locul unde bagi fise dai de un lacat. Încuiat. Dar eu voiam sa traiesc experienta magica de a face pipi intr-o toaleta ecologica - afara de fapt -la -25°C ?!!!! Am ratat ! Ce pierdere ! Mai mult pt ei… )

Partea proasta e ca femeia care face menajul la hotel nu foloseste nici o picatura de parfum si nici un strop de apa ! Aerisesc dupa fiecare trecere a ei prin camera adica deschid usa si pornesc ventilatoru’…ca de geam am spus deja !


La hotel e cel mai reprezentativ dezgustul afisat de rus : mai nimeni nu vorbeste engleza la receptie si daca ai nevoie de ceva trebuie sa te înarmezi cu rabdare si sa nu te enervezi când se vor da cel putin 5 telefoane, nu se stie unde, doar pentru a ti se repune în functiune cardul magnetic cu care intri in camera… Chiar daca ai platit în avans înca o saptamina si demonstrezi asta cu chitanta care poarta antetul si stampila hotelului, nu e de ajuns, ca aia « e chitanta ta » deci nu e o dovada pentru ei, si tot se dau telefoane, tot astepti sa coboare madama de la etajul 6, madama care tocmai ti’a facut chitanta si care tocmai ce vorbise la telefon cu blonda trecuta de la receptie, dar… nu a fost de ajuns… ti se mai verifica înca o data pasaportul, ti se mai pune o stampila, mai trece o ora…
Daca rusii au din greu ceva, ei bine au bani si timp ! Bani pentru ca ti cer tie in avans si timp pentru ca prea le place sa’l piarda…
Iti trebuie forta sa descoperi Moscova, iti trebuie un dram de rabdare si pingele care sa te tina!!!

Niciun comentariu: