luni, 4 iunie 2007

Manele si Telenovele sau Telenovele si Manele

Ma uit foarte putin la televizor (si bine fac).Ieri am dat de o emisiune "Trenul vietii" si pentru ca l-am vazut pe Marius Vasileanu (pe care il cunosc de cand incerca sa deschida o catedra de istoria religiilor intr-un liceu bucurestean) m-am uitat pentru un timp. Era si Marius Bodochi (actor pe care il vazusem in cateva piese si imi placuse foarte mult), Toma Danila (actor), o jurnalista necunoscuta si un domn cantator de manele. Subiectul discutiei: manele si telenovele sau invers. A fost o experienta infioratoare: cei doi actori plus Florina Cercel care a dat telefon ca sa sustina punctul de vedere incercau sa ne convinga ca si telenovela e un act de cultura daca are un regizor bunicel si niste actori mai de calitate. Mai mult, Marius Bodochi cu in aer arogat si pompos ne sugera ca el joaca in telenovele ca sa, vezi Doamne, aduca lumea la teatru. Uite, mǎre, cum se ridica populatia Romaniei si se repede la teatru sa-l vada pe marele actor!
Stiam de la o prietena actrita ca Marius Bodochi are o obsesie a aparentei fizice ca isi lucreza muschii pe care ii exhiba apoi in fata colegelor spre a fi admirat dar am crezut ca este o manifestare a virstei de mijloc poetic numita si vara indiana. Nu am crezut ca este atat de supeficial, gaunos si mai ales ipocrit! Daca era sincer si spunea : „nu vreau sa vin la teatru cu troleibuzul, vreau sa am bani sa-mi cumpar carti,sa merg in concediu si sa vad lumea”....Sau chiar "imi place sa maninc bine- sa ma imbrac bine- si sa am si eu o casa" de aceea joc in telenovele , l-as fi inteles omeneste desi cuprinsa de o anumita tristete cu nuanta de dezamagire. Si Marcel Iures a vrut toate astea dar a ales o alta cale.
Dar sa spuna ca telenovela e OK atata timp cat exista si unu doi actori buni in ea, ca el joaca un rol complex al unui personaj bun si rau in acelasi timp (fenomenal domle!) si sa pluseze afirmind ca "si el mai asculta cate o manea la cate o petrecere si ce e rau in asta” „iti mai ondulezi soldurile” e ...nu am cuvinte...jalnic. Domnule Bodochi , salile de teatru bucurestene sunt pline inca, si nu de pasionatii de manele.
Marius Vasileanu are prea mult bun simt...A intrebat-o doar pe Florina Cercel care daduse telefon ca sa sustina acelasi punctul de vedere,daca o manea cintata de un cintaret bun are o valoare mai mare. „Doamna teatrului romanesc” a dat din colt in colt si emisiunea a continuat intr-un penibil desavirsit. Domnul care canta manele s-a declarat „discriminat” pentru ca nu se „da” manele la televizor.A sunat si un aparator al manelelor student la jurnalistica (NB) incult si agramat care i-a spus moderatoarei ca „domnul de linga dvs are oftica pe manele” si ca acestea „nu vorbesc numai de Mercedesuri si bani ci si ...de dragoste”. Aici era puterea miraculos transformatoare a dragostei. Iata!
Nimeni nu a dat atentie statisticilor pe care le citea Marius Vasileanu si care ne atrageau atentia ca ne transformam intr-un popor de analfabeti si ca scoala nu te mai invata chiar nimic...n-am mai rezistat.
Domnu’ Bodochi o sa va zica lumea Alfredo pe strada (sau cum o sa va cheme in telenovele) , o sa va strige numele la Mall, o sa plinga gospodinele si fetele tinere in fata virilitatii dvs, o sa inchine ode in ritmuri de manele.. O sa cintati „valoarea mea valoarea mea” si cintece dedicate postului la care se difuzeaza capodopera si o sa va unduiti trupul pe unde „vrea muschii dvs”. Da’ eu la teatru nu mai vin sa va vad.

4 comentarii:

kristinnovna spunea...

Vazand si eu emisiunea la care va referiti, imi permit sa va contrazic. Domnul Bodochi nu fost nici un moment pentru telenovele si manele dar a fost cel mai just dintre invitati. Toti am fost in situatia de a merge la un chef, o nunta unde se asculta manele si nu cred ca am fugit mancand pamantul. Nici eu nu ascult manele si sunt total impotriva dar personal, mi se pare o mai mare ipocrizie sa nu recunosti ca uneori ai facut si asta.
In al doilea rand, e adevarat ca maneaua este o forma de subcultura care se extinde f tare si ar trebui stopat acest proces. Dar care credeti ca este solutia?sa ii punem la zid pe cei care canta si asculta? aici, daca va amintiti, domnul Bodochi a venit cu un argument foarte pertinent. cand nivelul general de trai este jos, oamenii tind catre bogatie pentru ca asta le lipseste lor in prima faza si isi gasesc refugiul in manele care asta promoveaza. O data ce ar trai mai bine, ar putea sa-si largeasca orizonturile si sa se indrepte si spre altceva. dar in orice caz, nu este o solutie sa fie pusi la zid.
in plus, domnul Bodochi a fost singurul care a recunoscut un lucru evident, ca acesti cantareti de manele au niste voci exceptionale.
Cat despre telenovele, mie mi s-au parut foarte pertinente argumentele lui Bodochi. si credeti-ma pe cuvant, oamenii incep sa vina la teatru mai mult daca vad actori pe care ii plac pe ecran. si mi se pare nedrept sa impartim oamenii in publicul de telenovele si publicul de teatru. Pentru ca orice public poate fi educat. motivul pentru care un om vine la teatru prima oara poate sa fie altul decat de a se culturaliza dar poate prinde gustul pe parcurs. nu au fost vorbe aruncate in vant, e un fenomen care se intampla cu adevarat si actorii care apar pe ecran pot intr-adevar aduce oameni care nu isi pusesera problema de a veni la un spectacol, sa mearga la teatru si sa revina. In plus, domnul Bodochi, nu a negat nici o secunda ca ar fi facut-o pentru bani asa ca nu inteleg de unde ati tras dumneavoastra concluzia ca este un om "gaunos, superficial si ipocrit". cat despre interesul lui pentru cum arata si cum isi arata muschii la actrite este problema dansului, o problema "de culise" si atata timp cat isi face bine treaba nu vad de ce ar interesa pe cineva.

Sophie spunea...

In primul rind multumesc pentru raspuns. Sincer nu am crezut ca va raspunde cineva si nu am verificat sectiunea comentarii, de aici intirzierea raspunsului.
De acord cu anumite lucruri( aratatul muschilor o chestiune personala si l-am pus acolo sub imperiul furiei, omul/ publicul e educabil). Inca o remarca: nu am vrut sa pun pe nimeni la zid.
In raspunsul dvs.exista niste rupturi logice “manelistii au voci exceptionale"...da...si? daca eu as fi cel mai bun atlet la aruncarea cu ciocanul si mi-as folosi calitatile ca sa sparg geamurile oamenilor de la etajul 8....(bineintele ingros tusa dar asta e situatia...)
“domnul Bodochi nu a negat nici o secunda ca ar fi facut-o pentru bani” dar nici nu a afirmat-o...
“actorii care apar pe ecran pot intr-adevar aduce oameni care nu isi pusesera problema de a veni la un spectacol, sa mearga la teatru si sa revina”. Nu neg. Insa fata de procesul de idiotizare al populatiei pe care il propaga telenovela procentul celor care se vor hotari sa mearga la teatru si sa ramana cu ceva dupa este infim ( si vorbind de saracie / bogatie pretul biletului la teatru devine prohibitiv)
“E nedrept sa impartim oamenii in publicul de telenovele si publicul de teatru.” Este o realitate, nedreapta sau nu, exista statistici despre publicul telenovelelor virsta, nivelul de educatie, domiciliu ( sat/oras). Exista saraci si bogati, ascultatori de muzica clasica si de manele…

Publicul poate fi educat...De acord : puteti insa sa sustineti ca pentru a-l intelege pe Bach (ca rezultat final…si iar exagerez intentionat) e un pas inainte sa incepi cu maneaua…sau chiar cu Andra care are calitati vocale…

« Atita timp cat isi face bine treaba nu vad de ce ar interesa pe cineva ». Intrebarea este : care este treaba dansului ca Actor?
Eu inteleg ca va place dl Bodochi …si mie mi-a placut un timp –ca actor dar m-a dezamagit. Inca o data, e personal si nu il pun la zid, dar imi mentin opinia. Sper sa ma mai cititi -fara resentimente. ;-))

PS: “Toti am fost in situatia de a merge la un chef, o nunta unde se asculta manele”. Desi sunt o persoana “sociala” iata ca eu nu am fost in situatia respectiva. In schimb am calatorit cu un autobuz intre Tg. Mures si Sovata al carui sofer era un fan dezlantuit si am ascultat niste vorbe care, sincer , fara pudibonderii m-au ingretosat si mi-au ridicat parul din toate zonele cu pilozitati.

kristinnovna spunea...

multumesc pentru raspuns. sper sa nu va fi citit cu resentimente. ;))
eu inteleg punctul dvs de vedere si sunt de acord intr-o oarecare masura.
cred ca ceea ce m-a deranjat pe mine cel mai tare la acea emisiune a fost "extremismul". fiecare avea o parere cu care a venit in emisiune si acolo nu era dispus sa asculte si varianta cealalta, si in felul acesta nu avea cum sa se ajunga la nici o concluzie. Acesta este motivul pentru care mi-a placut Bodochi in emisiune, ca desi nu ii plac si nu asculta manele, a incercat sa se puna si de partea cealalta. si in fond, cred ca vina este foarte impartita. cine e vinovat? cel care cere ceva sau cel care ii ofera aceluia care cere acel ceva? cumva despre asta vorbim aici. ei au voce si se stie asta. ei canta la baza muzica lautareasca care mie personal imi place. dar ei se adapteaza dupa cerinta publicului si atata timp cat publicul cere maneaua nu stiu cine greseste. cred ca cei care mediatizeaza atat.uite, chiar emisiunea asta penibila. ei spun ca vor sa stopeze acest proces dar aleg special acest subiect pentru rating.
acum vin insa cu un contra argument la propria mea teorie..cum au reusit cei din clejani sa se impuna fara "prostitutie comerciala"? mi-am dat o tema de gandit.
Eu de multe ori l-am auzit pe Bodochi spunand ca joaca si pentru bani. recunosc ca nu imi amintesc dc atunci a spus-o sau nu, dar in general, nu se fereste sa o spuna.
eu nu am zis ca pentru a ajunge sa il asculti pe bach, e un pas inainte sa incepi cu maneaua, desi mi-a creat o imagine extrem de comica in minte..pornesc de la o realitate, manelele si telenovelele exista. publicul lor exista. si nu au cum sa dispara pur si simplu decat printr-o trecere a publicului catre altceva. nu ne ajuta cu nimic sa fim contra si atat. si eu sincer cred ca niste actori buni pusi intr-o telenovela pot schimba mult.
sa va povestesc ceva. chiar cu dl Bodochi am vorbit de telenovele, de cat de proaste sunt scenariile si situatiile. el, jucand intr-o astefl de telenovela, a scos foarte mult text si foarte multe momente de un penibil feroce ca sa mai semene a film ce era acolo. ce vreau eu sa zic? niste actori cu experienta si profesionisti pot schimba ceva. e clar ca ar fi mai bine sa se faca niste seriale profesioniste, nu aceste telenovele. dar ele se fac si cred ca cel mai bine este sa incercam sa scoatem ce e mai putin rau din ele. poate intr-o zi, o sa se obisnuiasca si publicul cu altceva.

Treaba lui ca actor este sa tramsmita ceva, sa modifice si sa educe publicul. eu consider ca o face destul de bine. ma refer strict la scena. desi, multi, actori si nu numai ar avea multe de invatat de la el si la capitolul "om".

Sophie spunea...

E bine ca v-ati dat o tema de gindit...;-))
Eu , sincer nu cred in solutia domnului Bodochi (ca sa scoatem ca sa punem...)
Insa fiecare avem modelele noastre si avem dreptul sa le alegem.
In emisiunea aceea dl . Vasileanu incerca sa traga un semnal de alarma asupra crasei lipse de cultura a acestui popor...
La nivelul cel mai de jos posibil: uitati-va cind sunt intervievati oamenii pe strada in Romania cum raspund si uitati-va la alte posturi straine TV5, BBC, TVE cum se exprima. Pina si fotbalistii lor sunt mai cizelati...;-))
Mai vorbim...